o moich Tortach


Czym są torty w stylu angielskim ?


Kilka słów o tortach:

Pierwszy biszkopt upiekłam chyba w wieku 8 lat, pod czujnym okiem wujka cukiernika, choć zawsze wiedziałam, że nie będzie to "moja życiowa droga" to jednak nie potrafię całkiem odstawić wypieków i dzielę się z bliskimi moją wielką pasją...
Torty, które robię są bardzo tradycyjne  ponieważ nie używam żadnych sztucznych dodatków, polepszaczy i piekę je na naturalnych składnikach. Daleko tu szukać jakiś przedziwnych smaków, bo zazwyczaj robię mało skomplikowane, bo właśnie te najbardziej lubią moi bliscy...
Aby był smaczny biszkopt, należy go  zrobić na prawdziwych jajkach a nie na masie jajecznej w proszku - biszkoptom z torebki mówię stanowczo NIE !!!... nie dodaję żadnych emulgatorów, stabilizatorów czy innych udziwnień, aby przedłużyć trwałość ciasta ... tort robię zazwyczaj tego samego dnia, w którym ma być zjedzony, ewentualnie na wieczór przed bo czasem są bardzo pracochłonne.
Torty są zazwyczaj na bazie bitej śmietany - używam tylko śmietanki tortowej i nie dodaję żadnych śmietan-fixów, aby nie popsuć smaku... dla mnie taki smietan-fix to też chemia!
Z reguły są też mało słodkie - bo mimo, że to tort nie powinien być za mdły...a wystarczy, ze pokryty jest już masą cukrową

Kilka słów o dekoracji:

Tort pokryty jest masą cukrową - całkowicie jadalną, choć zazwyczaj większość i tak traktuje masę jako dekorację i jej nie je... tylko dzieci ją uwielbiają:)
Masa jest miękka i bardzo łatwo się ją kroi.
Każdy element dekoracji to rękodzieło wykonane przez mnie - również jadalne...

Czasem używam masy marcepanowej, ale mimo, że jest z pysznych migdałów ma swoje minusy:
cenę, kolor i plastyczność. Jest sporo droższa niż masa cukrowa, ma beżowy kolor, zatem nie można zrobić tortu w kolorze białym ani żadnym innym pastelowym, np. błękit czy róż...  jest znacznie mniej plastyczna co za tym idzie, trudniejsza w obróbce... ostatecznie ma dużą zawartość cukru i wielu i tak jej nie je... dlatego preferuję  łatwiej dostępną masę cukrową.


 Tort artystyczny robi się wiele godzin...

Dekorację robi się zazwyczaj etapami, jeden element musi przeschnąć, aby można było go połączyć z drugim i stworzyć całość... nie można tego robić w pośpiechu a elementy dekoracji schną godzinami, a nawet dniami - dlatego nie ma mowy o zrobieniu takiego tortu z dnia na dzień.

Tort robię zazwyczaj tego samego dnia, w którym ma być zjedzony.. jednak dekorację muszę zrobić zawsze wcześniej!





Obsługiwane przez usługę Blogger.

© Bajkowe Torty Artystyczne, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena